Workshop Vachtvilten van Juni t/m oktober

         

De ruwe vachten van onze Drentse Heideschapen zijn uitstekend geschikt voor het vilten. De scheerkant van de vacht wordt dan zo behandeld met water en zeep dat deze vervilt en als een kleed of zitlap te gebruiken is, terwijl de mooie lange lokken aan de buitenkant in tak zijn gebleven. Het vachtvilten, van juni tot oktober, is het beste tijdens een workshop te leren. In het hele land worden er veel cursussen gegeven. Onze cursus duurt meestal van 10.00 uur tot 17:00 uur en en is inclusief vacht, materiaal, excursie naar de kudde en lunch. Je gaat naar huis met je zelfgemaakte gevilte vacht en met eigen keurmerk op de onderkant. Het kan ook in een middag, maar dan zonder lunch en excursie.  We kunnen maximaal 8 vachten per cursus maken. 

De gevilte vacht is ook uitstekend geschikt voor baby’ s. Er gaat een rustgevende kracht uit van de zijdezachte vacht en zijn geur. De vacht krijgt, door het invilten van de naam van de baby op de onderkant, een geheel eigen karakter en is zeer gewild als kraamcadeau, zelf gemaakt en daardoor zeer speciaal.

Het vachtvilten is een arbeidsintensief werkje. Je wordt meestal overal nat en je handen ruiken nog dagen heerlijk naar eerlijk schaap. Je start met een ruwe vacht en behandelt deze voortdurend met zeep en water. Na het vilten worden de vachten gespoeld en in de centrifuge gedroogd. Dan moeten eigenlijk alle strootjes, grasjes en andere natuurlijke groeisels uit de vacht gehaald worden, die ons schaap in de loop van een jaar verzameld heeft op de diverse locaties in de duinen die we begrazen. De vachten kunnen altijd gewoon op een wolprogramma (30 graden) of met de hand in een teil gewassen en gecentrifugeerd worden.

2023 Is helaas volgeboekt.

Heb je zelf een groep van minimaal 4 of maximaal 8 personen neem dan gerust contact met ons op. Samen plannen we dan van juni t/m oktober een datum in.